Po drugi put dodijeljeni poticaji za ugradnju solarne elektrane

U suradnji s Raiffeisenbank Hrvatska, osigurali smo 20.000 HRK za ugradnju solarne elektrane za 10 najuspješnijih sudionika nagradnog natječaja 2030 JE. DANAS.

 

Povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje 2022., Zelena energetska zadruga i Raiffeisenbank Hrvatska drugi put po redu su otvorili nagradni natječaj 2030. JE DANAS u kojem su najkreativniji sudionici imali priliku osvojiti sufinanciranje sunčane elektrane u iznosu od 20.000 kuna.

U sklopu ovogodišnjeg natječaja, sudionici koji su zadovoljavali tehnički uvjet posjedovanja glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane ušli su u izbor za osvajanje novčane nagrade kojoj je za cilj potaknuti maksimalno korištenje potencijala Sunca.

„U Hrvatskoj ukupna proizvodnja iz sunčanih elektrana zadovoljava manje od jedan posto potreba za električnom energijom. S druge strane, sustižu nas energetska kriza i klimatska kriza za koje su obnovljivi izvori energije među najboljim rješenjima. Ovim natječajem cilj nam je potaknuti čim veći broj građana na promišljanje o ugradnji vlastite sunčane elektrane i barem dijelu njih pomoći u njenom financiranju.“ – objasnila je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

U sklopu prvog natječaja “2030. JE DANAS”, koji je proveden u 2021., pet građana je osvojilo besplatnu cjelokupnu realizaciju sunčane elektrane, dok je sedamnaest njih osvojilo besplatnu izradu glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane. Poslušajte iskustvo jedne od dobitnica besplatne sunčane elektrane nakon prvih mjeseci korištenja.

ZEZ i Raiffeisenbank Hrvatska uspješno surađuju od samih početaka servisa Na sunčanoj strani.

Hrvatska je u europskom vrhu po broju sunčanih sati, a na razini države sunčeva energija trenutno zadovoljava samo 1% potrošnje električne energije u kućanstvima. Možemo biti puno bolji, odgovorniji i održiviji. Zelena energetska zadruga zna kako i zato biramo sunčanu stranu i pružamo joj podršku. Naš cilj je primarno zainteresirati širu javnost za alternativne izvore energije, motivirati ih da ugrade vlastitu sunčanu elektranu te postepeno promijeniti solarnu sliku Hrvatske. “ – izjavila je voditeljica održivosti Raiffeisenbank Hrvatska Sara Foršek.

Od stotinjak prijava na drugo izdanje nagradnog naječaja, 2. lipnja, 2022. tročlani žiri u sastavu predstavnice Zelene energetske zadruge, predstavnice Raiffeisenbank Hrvatska i nezavisne članice, je izabrao 10 dobitnika nagrade 20.000 HRK sufinanciranja sunčane elektrane za kućanstvo.

Čestitamo svim dobitnicima nagradnog natječaja 2030. JE DANAS!

Rubina Lea Špigelski Žunić, Zagreb
Mladen Ištuk, Samobor
Roberto Halović, Rab
Jadranko Mates, Nova Ves
Davor Šepec, Zagreb
Tomislav Lokmer, Zagreb
Ivan Mandić, Koprivnica
Krešimir Lončar, Zagreb
Ive Lenac, Jastrebarsko
Josip Harš, Kutina

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani