Kako napredne tehnologije pomažu radu solarne elektrane?

Napredne tehnologije vezane za solarne elektrane omogućuju korisnicima praćenje proizvodnje i potrošnje električne energije, kao i daljinsku kontrolu rada kućanskih uređaja koji troše struju pametnim telefonom.

Pametno brojilo (engl. smart meter), jedan od primjera napredne tehnologije, nova je generacija brojila (plina i) električne energije koja zamjenjuje zastarjela analogna brojila. Pametno brojilo može očitati točnu potrošnju energije korisnika u stvarnom vremenu i automatski je poslati odabranom dobavljaču energije ili direktno vlasniku elektrane. To znači i da nova tehnologija ukida i procijenjene račune za energiju te omogućuje plaćanje realno potrošene energije tijekom godine. Budući da ova opcija daje korisniku mogućnost uvida u potrošnju vlastite proizvedene solarne energije u stvarnom vremenu, to mu omogućava korištenje iste u momentu kada je proizvodnja visoka. Tako korisnik može upravljati svojom potrošnjom i energetskom učinkovitošću (u stvarnom vremenu).

Precizno mjerenje električne energije u kućanstvima će imati utjecaj i na modernizaciju električne mreže u smislu fleksibilnosti, upravljanja vlastitom potrošnjom, dijeljenja električne energije kroz energetske zajednice i stvaranje novih usluga povezanih s električnom energijom (eng. energy-as-a-service).

Solarni usmjerivači ili solarni sustavi za praćenje (eng. solar trackers) omogućuju solarnim panelima da poput suncokreta prate put gibanje Sunca na nebu tako da mogu proizvesti više solarne energije. Obično su upareni sa samostalnim ili otočnim sustavima, no nedavno su se na tržište pojavili solarni usmjerivači za mrežne sustave. Solarna oprema za praćenje spojena je na nosače solarnih panela što im omogućuje gibanje i praćenje Sunca. Način kretanja solarnog sustava za praćenje ovisi o vrsti sistema. Trenutno na tržištu postoje ručni, pasivni i aktivni usmjerivači. Ručni usmjerivači zahtijevaju da netko fizički podešava panele kako bi slijedili Sunce, što je često nepraktično. Pasivni usmjerivači sadrže tekućinu s niskom temperaturom vrenja koja ispari kada su paneli izloženi sunčevoj svjetlosti. Tada sustav nagiba postaje neuravnotežen, što uzrokuje naginjanje ploča u smjeru sunčevih zraka. Aktivni usmjerivači se, pak, oslanjaju na motore ili hidraulične cilindre za promjenu položaja u smjeru Sunca. Mana ove solucije je da se pokretni dijelovi unutar motora mogu lako slomiti. To može dovesti do većih troškova održavanja tijekom životnog vijeka sustava. Solarni usmjerivači se mogu podijeliti ovisno o smjeru u kojem se kreću: 

  • jednoosni solarni usmjerivači prate položaj Sunca dok se kreće od istoka prema zapadu i mogu povećati proizvodnju između 25% i 35%; 
  • dvoosni solarni usmjerivači koji prati Sunce dok se kreće od istoka prema zapadu i dok se kreće od sjevera prema jugu, pa mogu povećati proizvodnju za oko 40%. 

 

Jednoosni usmjerivači (Izvor: mbt-energy)

 

 

Dvoosni solarni usmjerivač (Izvor: mbt-energy)

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani