Kako radi solarna elektrana na mreži?

Solarna elektrana u pravilu je spojena i na lokalnu ili javnu distribucijsku mrežu. To kućanstvu omogućuje korištenje energije iz mreže kada je vlastiti sustav ne proizvodi dovoljno ili uopće (npr. noću). U slučaju proizvodnje koja bi premašivala potrošnju kućanstva, višak proizvedene energije može se i isporučiti u mrežu.

Unutar hrvatskog zakonodavnog okvira, količina električne energije isporučene u distribucijsku mrežu (viškovi) mora biti jednaka ili manja od količine preuzete električne energije iz mreže na godišnjoj razini. Kod obračuna preuzete i predane električne energije, gleda se period kalendarske godine. Pritom kupac zadržava status “korisnika postrojenja za samoopskrbu”.

Ako se gornji uvjet ne ispuni, kućanstvo prelazi u kategoriju „krajnji kupac s vlastitom proizvodnjom” koja podrazumijeva nepovoljniji obračun za kućanstvo.  To je na samom početku moguće izbjeći, ako se solarna elektrana dimenzionira prema stvarnim trenutnim (i planiranim) potrebama kućanstva za električnom energijom. Prilikom procesa projektiranja bitno je voditi računa o potrebnoj instaliranoj snazi u odnosu na očekivanu potrošnju.

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani