Što obuhvaća PDV od 0% za solarne elektrane?

PDV 0%

Stupio je na snagu Jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena Vlade RH, koji uz ograničenje cijena električne energije i plina donosi ukidanje PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora za kućanstva i javni sektor.

Stopa PDV-a od 0% vrijedi za svu potrebnu opremu i usluge za primjernu solarne energije u kućanstvima i javnom sektoru.

Oprema na koju se primjenjuje ova mjera uključuje solarne module, invertere, baterije, konstrukciju te sav kabelski razvod za slučaj ugradnje solarnih elektrana, te solarne kolektore, spremnike tople vode, cirkulacijske pumpe za solarne toplinske sustave. Radovi i usluge podrazumijevaju ugradnju, projektiranje i ishođenje dozvola te priključenje na distribucijsku mrežu.

Dakle, stopa PDV-a od 0% odnosi se na cjelokupnu opremu te projektiranje i ugradnju vlastite solarne elektrane.

Ako ste već u procesu realizacije solarne elektrane i sklopili ste ugovor s odabranim izvođačem, u njemu je navedena neto cijena opreme i ugradnje vaše elektrane na koju se primjenjuje važeća stopa PDV-a u trenutku ispostave računa. Iako ste prihvatili ponudu na kojoj je naveden PDV od 25% i potpisali ugovor, račun koji vam izvođač ispostavi nakon 1. listopada 2022. treba imati naznačenu stopu PDV-a od 0%.

Nije moguća retroaktivna mjera ukidanja PDV-a, ako je usluga već isporučena i u potpunosti ste je platili izvođaču.

Kućanstva će od 1. listopada ove godine do 31. ožujka iduće godine za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh struju plaćati po prosječnoj cijeni od 0,059 EUR po kWh (0,44 HRK), a za potrošnju povrh toga prosječno 0,088 EUR po kWh (0,66 HRK). Svakako vrijedi pripaziti na učinkovito korištenje električne energije, odnosno da kroz sljedećih šest mjeseci ne trošite više od prosječno 400 kWh mjesečno.

Mjera „zamrzavanja“ cijene struje, odnosi se i na kućanstva koja su već realizirala vlastitu solarnu elektranu.

Uz Jesenski paket mjera, možete iskoristiti i dostupne poticaje kroz Javni poziv za poticanje OIE u obiteljskim kućama ili Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te ostvariti do 80% sufinanciranja na ugradnju solarne elektrane.

 

Dodatne informacije:

Narodne novine: Odluka o proglašenju Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Porezna uprava: Stopa PDV-a od 0% na isporuku i ugradnju solarnih ploča

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani