Prve solarne elektrane u mom dijelu grada – iskustvo s Cresa

Prve solarne elektrane u mom dijelu grada - iskustvo s Cresa

11. listopada 2023. – Niže se broj gradova sa solarnim elektranama ugrađenim putem našeg servisa Na sunčanoj strani, a jedna od posljednjih je u gradu Cresu! Korisnici Sanji Galkovski je njena novougrađena solarna elektrana ujedno prva za koju zna u svom dijelu grada. Zelena energetska zadruga (ZEZ) je osnovala servis Na sunčanoj strani upravo s ciljem dovođenja solarne energije u što više kućanstava i gradova diljem Hrvatske. Da dočaramo kako izgleda model podrške u realizaciji solarne elektrane putem našeg servisa, popričali smo sa Sanjom o njenom putu od ideje do solarne energije u njenim utičnicama.

Sanja, zašto ste se odlučili na ugradnju solarne fotonaponske elektrane? 

– Već 30 godina živim i radim u Austriji i gledam solarne panele po njihovim krovovima . Skoro svaka kuća ih ima. Svi kolege koji posjeduju privatnu kuću, imaju i fotonaponsku elektranu. Bilo mi je to neobično gledati jer Austrija nema niti upola toliko sunčanih sati koliko ih ima moj grad Cres i općenito naše Primorje. Kada sam prije 15 godina obnavljala krov na kući, interesirala sam se za solarne crjepove, no tada toga kod nas još nije bilo, tehnologija je bila u povojima, a uvoz vrlo skup. Osim toga, nedostajalo je iskustva oko instalacija, održavanja, tada se sve nekako činilo nepoznato i komplicirano. Zato sam odmah „upalila radare“ kada sam lani dobila informaciju da se u Cresu održava predavanje o solarnoj energiji. Činjenica je da u Cresu ima već nekoliko solarnih projekata, međutim ne privatnih već projekata Grada Cresa i Otočke Razvojne Agencije (OTRA). 

Zaintrigirale su me informacije s predavanja Zelene energetske zadruge koje je bilo vrlo kvalitetno i informativno koncipirano. Naučila sam da se radi o relativno brzo isplativoj investiciji koja više nije nedostižna kao prije 15 godina kada sam prvi puta razmišljala o tome te da u solarnoj energiji definitivno leži budućnost. Svakodnevica je i da nam sve više turista dolazi s hibridnim ili automobilima na električni pogon te i njima treba ponuditi „Wall Box“ punionicu. Nakon predavanja sam se učlanila u Facebook grupu Solarni klub, tamo aktivno pratila iskustva ostalih članova i proučila dodatne informacije na web stranici ZEZ-ovog servisa Na sunčanoj strani.

Prve solarne elektrane u mom dijelu grada – iskustvo s Cresa
Foto: Sanja Galkovski

Kako je izgledao put do Vaše solarne elektrane? Što je teklo po planu, a gdje ste naišli na prepreke?

– U Cresu je bilo i predstavljanje električnih automobila, te me zaintrigirala i solarna nadstrešnica za parking. Međutim, nakon promatranja kretanja Sunca i sati izloženosti parkirnog mjesta, shvatila sam da izbor nije dobar i da ću maksimalnu iskoristivost imati ako panele stavim na krov. Prvo sam kontaktirala ZEZ-ov servis Na sunčanoj strani, nakon čega sam od njih naručila glavni projekt solarne elektrane. Projekt je bio gotov vrlo brzo. Ujedno je bio stručan i detaljan, nakon čega za mene više nije bilo dileme – odlučila sam da se bacam u izgradnju solarne elektrane na krovu! 

Dalje je sve teklo prema planu. Proces je vodio stručni tim Na sunčanoj strani – od savjetovanja i pratnje na svakom koraku, do ponude izvođača i dogovora termina postavljanja elektrane. To mi je bilo posebno korisno jer je papirologija i postupak zapravo prilično kompliciran za nekoga tko nije posve upućen u redoslijed koraka. Sreća je da sam imala energetski certifikat te trofazni priključak. Istovremeno, nisam imala  limitatore, a digitalni sat je bio unutar kuće, što je trebalo promijeniti. Sama to ne bih znala. Sada ću to sve riješiti jednim udarcem – sat ide van u kutiju HEP-a, a za koji dan stižu i limitatori te je to zadnji korak prema priključenju. Elektrana je testirana. 

Znate li kakva su iskustva u korištenju solarne energije na Cresu? Ima li još susjeda koji također koriste solare?

– Nažalost, ima jako malo solarnih elektrana na Cresu. Velik projekt je solarna elektrana na Dječjem vrtiću Girice, a solarna elektrana koja je trebala biti izgrađena u suradnji s HEP-om na području Orleca je nažalost zamrla i nije nikada dovršena. Privatne kuće u mojem susjedstvu imaju samo toplu vodu na solarnu energiju, ali to su samo dvoje ili troje susjeda. Ja se toplo nadam da ću motivirati svoje susjede i Cresane na postavljanje solarnih elektrana na njihove krovove!

Što biste istaknuli kao prednosti realizacije solarne elektrane u suradnji sa ZEZ-ovim servisom Na sunčanoj strani?

– Apsolutno sve! Od stručnog projekta, odlične opreme i cijene, suradnje, brige pri svakom koraku, do činjenice da mogu mirno spavati nakon uplate avansa jer znam da iza imena stoji pouzdana ekipa i da novac neće nestati! Savršena suradnja od prvog do zadnjeg koraka bez koje ne bih mogla zamisliti postavljanje solarnih panela na krov kuće! 

I na kraju, Sanja, što biste preporučili sugrađanima koji razmišljaju o solarima?

– Mislim da je sada pravi trenutak budući da je ukinut PDV na ugradnju elektrane, te nema više brige oko vraćanja viška u mrežu i promjene obračuna za građane kupce – proizvođače električne energije. Trenutak je pravi i treba ga hitno iskoristiti. 

I sami razmišljate o solarnoj elektrani? Neobvezujuće nam se javite za prve informacije i okviran izračun troška potrebnog ulaganja. Ako se s nama odlučite za realizaciju solarne elektrane, glavni projekt ćemo vam izraditi po 50% nižoj cijeni, a do 20. listopada možete konkurirati i za nagradu 2.500 EUR sufinanciranja solarne elektrane sudjelovanjem u našem nagradnom natječaju 2030. JE DANAS

Izvor fotografija: Sanja Galkovski

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani