Razmjena znanja naših partnera uz podršku Google.org

Razmjena znanja

16. prosinac 2022. – Održali smo još jedno okupljanje partnera Na sunčanoj strani gdje smo uz podršku Google.org održali radionicu za razmjenu znanja i iskustava. Putem servisa Na sunčanoj strani nudimo listu naših provjerenih izvođača koji su nam se i ovom prilikom odlučili pridružiti.


Već dugi niz godina osim što kroz svoje projekte radimo na podizanju svijesti o ekonomskim, ekološkim i društvenim mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije za gospodarski razvoj, potičemo razmjenu znanja i zapošljavanje u energetskom sektoru.

Na druženju koje se održalo u Garden Brewery-u, sudionici su obradili teme poput ponuda za ugradnju, iskustva sa terena, pomoćnih radnika i stvaranja novih timova, opreme i tržišta, dobave opreme, servisne mreže, nepredviđenih radova, a podijelili su i zanimljive priče s terena.

Povezali smo mlade profesionalce s dugogodišnjim instalaterima kako bi zajedno imali priliku diskutirati o situaciji na tržištu i novim rješenjima. Svi sudionici su se složili da su solarni poslovi, poslovi budućnosti te da doista postoji potreba za novom radnom snagom. Također smo se dotakli teme osposobljavanja radnika uz pomoć simulacija VR uređaja, a zatim i digitalne transformacije, tj. daljinskog upravljanja elektranama i razvoja programa za omogućavanje fleksibilnosti mreže i trgovanja električnom energijom.

Ove dvije industrije, IT i OIE, savršen su prikaz kako se treba povećati dijalog između struka i s jedne strane razviti kvalitetne uređaje i programe koji će ovaj razvoj moći pratiti, a s druge osigurati dobro praćenje i optimalan rad na terenu.


Svake godine se također trudimo uključiti sve veći broj žena jer vjerujemo da jedino i uz njihovu pomoć možemo ostvariti pravednu energetsku tranziciju i pozitivan ekonomski učinak na društvo. Ove godine nam se priključilo i više žena kroz novoosnovane tvrtke koje se bave instalacijom solarnih elektrana.

Ovakvim i sličnim aktivnostima, poput besplatnog tečaja solarne pismenosti, povećavamo broj novih mladih snaga u sektoru obnovljivih izvora energije te potičemo edukaciju i stjecanje novih vještina o solarima i energetskim sustavima kako bismo otključali potencijal solarnih poslova i novih radnih mjesta.

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani