Splitsko-dalmatinska županija nudi sufinanciranje korištenja OIE u obiteljskim kućama

Općina Štrigova nudi poticaje za solarne elektrane

Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za 2023. godinu. Sredstva sufinanciranja namijenjena su za nekoliko mjera:

  • Mjera 1.1. – Fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW (izvan sustava poticaja)
  • Mjera 1.2. – dizalica topline za 2023. godinu.

Pravo na bespovratna sredstva za sufinanciranje mjera iz Poziva mogu ostvariti prijavitelji ako:

  • je vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće, po pojedinoj obiteljskoj kući (postojeća građevina koja je zakonito izgrađena i nije dograđivana ili mijenjana u odnosu na akt kojim dokazuje zakonitost gradnje, ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 400m/2 i kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje i ima najviše 4 stambene jedinice )
  • ako prijavitelj najmanje 90 dana prije objave javnog poziva ima prijavljeno prebivalište na adresi obiteljske kuće.

Iznos potpore po korisniku za Mjeru 1.1. – Fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW po pojedinoj obiteljskoj kući iznosi:

  • 2000 EUR /15.069,00 HRK – ukupne snage do 10 kW
  • 1500 EUR /11.301,75 HRK – ukupne snage do 8 kW
  • 1000 EUR /7.534,50 HRK – ukupne snage do 5 kW

Iznos potpore za Mjeru 1.2. – dizalica topline, za ulaganje u opremu i ugradnju dizalice topline za grijanje potrošne tople vode i za hlađenje tipa zrak – voda (COP (nazivni koeficijent iskoristivosti) > 3,2) voda – voda i zemlja – voda (COP (nazivni koeficijent iskoristivosti) > 4,45 )) u iznosu od 2.500,00 EUR-a / 18.836,25 HRK po pojedinoj obiteljskoj kući.

U slučaju većeg broja prijava od raspoloživih proračunskih sredstava za tekuću proračunsku godinu u kojoj je objavljen javni poziv izvršit će se bodovanje pristiglih pravovremenih i potpunih zahtjeva.

Javni poziv bit će otvoren do 15. lipnja 2023. godine što je i zaključni rok za podnošenje zahtjeva.

Prijava za dodjelu jednokratne potpore podnosi se dostavom obvezne dokumentacije putem preporučene pošte ili neposredno na protokol županije, a sve dodatne informacije mogu se dobiti putem broja telefona 400-126 ili epoštom: djoni.garmaz@dalmacija.hr

Više informacija o načinu prijave, sustavu bodovanja i potrebnoj dokumentaciji možete pročitati na službenoj web-stranici Splitsko-dalmatinske županije.

ISTRAŽITE OSTALE POTICAJE ZA SOLARNE ELEKTRANE

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani