Vaše prijave

Dijeliš s nama viziju da svaki grad treba biti Sunčani grad?
Podijeli je prijavom na natječaj i inspiriraj Sunčane gradova diljem Hrvatske.

Prijavi seVaše prijave
Valentina Medved

U mom Sunčanom gradu svako dijete, svaka mama, svaki tata, svaki deda i baka, svaka kuća i njen krov, veliki i mali, vole sunce koje nas sve jednako grije !

Elizabeta Ferenčak

Mi živimo na rubu malog, umornog, ostarjelog Grada. Grada s plećima savinutim ppd teretom golemih financijskih izdataka. A nije neizvedivo – da školski autobusi voze na struju, da ljudi u dvorištima pune aute solarnim punjačima, da javne zgrade i škole sa svojim krovovima postanu proizvođači energije, a ne potrošači, da ravnatelj škole ne šalje poruku krajem listopada “Ne palite još grijanje, nismo uspjeli kupiti naftu”. Tada fasade ne bi bile obložene tamnim naslagama već obasjane Suncem.

Željko Filipić

U našem sunčanom gradu krovovi kuća i zgrada prekriveni su solarnim panelima koji proizvode dovoljno električne energije za svoje potrebe. Povezan je energetski sa gradovima iz raznih strana svijeta jer naša žuta kugla uvijek negdje sja. Ceste i ulice prate drvoredi koji poboljšavaju kvalitetu zraka te daju ugodnu hladovinu. Kuće imaju svoje vrtove u kojima rastu svježe lokalno uzgojene namirnice.Organiziraju se radionice o samoodrživosti, te se potiče korištenje električnog javnog prijevoza.

Ivan Gršić

U sunčanom gradu svaku kuću, zgradu i objekt krase solarne panele. Građani su osvješteni o važnosti uštede energije te svaki pojedinac savjesno koristi energiju i educira djecu kako bi i oni stekli svijest o potrošnji, i posljedično – očuvanju okoliša. Javni, poslovni i privatni objekti također savjesno koriste energiju. Grad otkupljuje višak te ga rasporedi po potrebi. Solare panele postavljene su i na polja i slična iskoristiva mjesta u blizini grada. Ovo je moguće uz međusobnu suradnju.

Robert Franković

Sunce. Blješti i ogleda se u crnilu na krovu. Pobuđuje ga i stvara električni impuls. Spremamo ga. Svi. Trošimo ga u vidu el. energije za sve. Dijelimo dobiveno, nismo sebični jer ni Sunce nije sebično. Sve nam daje. Viškove pohranjujemo inovativno i zeleno u stupovima sa magnetima u bušotinama u zemlji. Bešumno vozimo na električni pogon. Hodamo posebnim pločnicima svakim korakom stvarajući struju. Strujom dovodimo vodu do biljaka, naše hrane. I tako u krug. Život učinismo ljepšim i zdravijim.

Sonja Katanec Franković

Prepoznali smo da je strateški važno iskoristiti energiju Sunca. Svaki objekt i parkirališta u gradu imaju solarne panele jer smo pravilnikom tako propisali. Koristimo crijepove i fasade koji su sami solarne elektrane. Grad ima ugovor s instalaterima i proizvođačima pa je cijena ugradnje niža. Sva prijevozna sredstva su na električni pogon. Pohranjujemo viškove podižući pumpama vodu i vraćajući istu kroz turbine gravitacijom. Uz zelenilo i bez zagađenja život u grad uz jeftinu energiju je lijep.