Vertikalno ili horizontalno – Kako je bolje ugraditi solarne panele?

Vertikalno ili horizontalno - Kako je bolje ugraditi solarne panele?

Pri određivanju optimalne snage solarne elektrane u glavnom projektu, projektant uzima u obzir niz ključnih čimbenika, uključujući potrošnju električne energije, raspoloživu površinu krova te područje na kojem se objekt nalazi. Uz ove, važan čimbenik učinkovitosti solarne elektrane je položaj solarnih panela koji se mogu ugraditi vertikalno ili horizontalno.

PREDNOSTI VERTIKALNE VS. PREDNOSTI HORIZONTALNE UGRADNJE

Položaj solarnih panela, u uvjetima koji su prikladni za ugradnju, ne čini značajnu razliku u proizvodnji električne energije. U takvim situacijama, osnovna prednost ugradnje panela vertikalno je ušteda na materijalu jer takvo postavljanje zahtijeva manje vodilica na koje se paneli postavljaju. Uz to, vertikalnom ugradnjom solarnih panela lakše se postiže kontinuirani niz, a dimenzije panela prikladne su za takvu ugradnju na gotovo svakom krovu. S druge strane, horizontalnom ugradnjom panela može se iskoristiti veća površina krova, odnosno ugraditi više panela i osigurati veću proizvodnju. U državama poput SAD-a i Kanade položaj solarnih panela je određen lokalnim propisima kojima se nastoji očuvati sklad i estetika u gradnji unutar lokalne zajednice. Međutim, ako na objektu postoje ograničenja poput manjka raspoložive površine krova ili objekta koji stvara sjenu, položaj solarnih panela može imati ključnu ulogu u osiguranju optimalne proizvodnje energije.

ŠTO TREBA UZETI U OBZIR?

Kada se razmatraju čimbenici koji utječu na ugradnju solarnih panela, važno je uzeti u obzir raspoloživu površinu krova ili tla (za veće sustave) na kojem se paneli planiraju postaviti. Krovovi koji imaju dimnjake ili krovne prozore imaju manje raspoložive površine za postavljanje panela, pa se u takvim slučajevima preporučuje vertikalno postavljanje panela kako bi se iskoristio što veći dio krova. Međutim, u područjima gdje su snježne oborine učestale, vertikalno postavljanje panela može biti nepovoljno jer se snijeg zadržava na više nizova fotonaponskih ćelija i smanjuje proizvodnju električne energije. U tim situacijama preporuča se horizontalno postavljanje panela jer će snijeg prekriti samo jedan red ćelija te omogućiti veću proizvodnju električne energije.

Snijeg na solarnim panelima

Položaj panela važno je razmotriti i kada se solarni paneli postavljaju na tlo. Vertikalna ugradnja panela može stvarati sjene na panelima, a to zahtijeva veće razmake između panela kako bi se omogućila dostatna proizvodnja električne energije. S druge strane, horizontalnom ugradnjom panela zauzima se manja površina panela na tlu, što znači da će biti potrebno manje razmaka između panela za postizanje iste proizvodnje električne energije.

Sjena na solarnom panelu

Odabir položaja solarnih panela ovisi o različitim čimbenicima , kao što su raspoloživa površina krova, područje na kojem se objekt nalazi i ograničenja poput snijega i sjena. Vertikalna ugradnja panela je korisna u situacijama s manjkom raspoložive površine krova i omogućuje lakše postavljanje panela u kontinuirani niz, dok je horizontalnim postavljanjem panela moguće iskoristiti veću površinu krova te ugraditi više panela čime se osigurava elektrana veće snage. Preporučljivo je uzeti u obzir i lokalne propise koji mogu ograničiti položaj panela. Sve navedene čimbenike ovlašteni projektanti će uzeti u obzir pri izradi glavnog projekta vaše solarne elektrane.

Napravite prvi korak k vlastitoj solarnoj elektrani